Veckans Krönikör

Emeli Pontén har skrivit veckans krönika i Kingsize denna vecka. Pontén skriver om hur kvinnliga hiphop-aktörer blir mottagna och bedömda och ställer det i jämförelse med deras manliga kollegor. Det finns flera intressanta iakttagelser - så läs den!

Samtidigt håller jag precis på att avsluta min c-uppsats som handlar om just kvinnliga rappare. Min uppsats heter A bitch is a bitch - om kvinnliga rappares strategier för att slå sig fram på hiphop-scenen och jag langar upp den så fort den är klar och godkänd!

Läs krönikan här


/ Er boombox i vårsolen

Hip Hop Kanon?

Vad är det egentligen som definierar en klassiker? Vad är hiphop-kanon (klassiska verk som ger kulturen dess prägel) och inte? Det är svårt att säga för det skiljer sig i hiphopens olika skolor, men man kan se vad som inte finns där. Är inte Bahamadias Kollage en klassisk skiva? Är inte Queen Latifahs Black Reign en klassisk skiva? Lyssna själva och säg vad ni tycker.

Det enda jag vet är att de är gömda pärlor. Dammiga och bortglömda prydnadssaker i hiphopens källare, som ytterst sällan får ställas fram till allmän beskådning.. Vi måste börja pumpa den kvinnliga delen av kulturskatten också. Det ska jag göra i sommar i alla fall ! strandhäng i solen, U.N.I.T.Y i högtalarna :)
Bahamadia - Kollage och Queen Latifah - Black Reign för er old school softar mode !

The Story of Sylvia Robinson

Sylvia Robinson var en medelålders RnB-sångerska som värvade några unga män till att spela in en rap över Chic´s klissiska dänga "Good Times", och låten "Rapper´s Delight" föddes. Föddes och förändrade musikhistorien för evigt. Efter superhiten med Rapper´s Delight startade Robinson Sugar Hill Records som blev det viktigaste skivbolaget inom rap under tidigt 80-tal.

Robinson blev senare konkurrerad av Monica Lynch - chef på Tommy Boy och Carmen Ashurst-WatsonDef Jam

Kvinnorna var med från början, under hela färden och kommer alltid att vara med. De har inte synliggjorts och de har inte dominerat, men de har alltid gjort feta grejer.O´Spada på Strand ikväll

Ikväll har O´Spada releasefest för sin nya skiva på Strand. Jag har varit ett stort fan av O´Spada sedan första låten jag hörde (time, gamla versionen) och framförallt varit helt såld på allt Julia Spada, leadsinger/songwriter i bandet, har gjort.

Glid till Strand och kolla in om ni vill se en fet spelning och adda skivan till er Spotify här!


Singeln Pay Off
The Bell

Beldina Malaika - Stockholms styrka, Malmös guldkalv, Sveriges nya RnB-stjärna?!
Beldina har varit med länge.. gjort sin egen musik samtidigt som hon samarbetat med flera tunga svenska rappare som Mofeta & Jerre, Stor, Lazee etc. Ladda ned hennes mixtape "A woman of few words" här och vänta med iver på den skiva som är på väg mycket snart....

Får ni en möjlighet att se henne live - ta den! Och lyssna på Keep it simple här...

PS.

jag har skaffat en gungstol! en trägungstol med zebra-klädsel. vet ni vad det innebär? det innebär att jag kan sitta och gunga hela dagarna framför datorn och all jävla bra musik som finns. just nu sitter jag och gungar frenetiskt till Familjens Vinter i april, sjukt svängigt på ett sent-nittiotal-lisa nilsson-fast-mer-elektroniskt-vis ! över huvud taget måste ni lyssna på Familjens nya skiva - Toma!

är sjukt peppad på trädgården ikväll. precis som resten av stockholm. det kommer säkert bli ett gaalet tryck på premiären ikväll, hoppas fan de har bra grejer på scen/bakom skivspelarna...

hörni, jag är dålig på att skriva något annat än "lyssna på den här", men det är inte heller syftet för denna blogg. jag vill bara ge er musik att pumpa :) vill ni veta vilka sjuka saker jag har för mig så får ni stalka mig på Facebook !

PUSS ha en fet helg !Har ni hört om...

... Rättviseförmedlingen?


RÄTTVISEFÖRMEDLINGEN
hjälper er som har svårt att hitta annat än män för medverkan i era tidningar, tv-program, historieböcker, föreläsningar, på konserter, klubbar, debatter och galor.

Vi hjälper dessutom gärna till att komma till rätta med
andra skevheter som handlar om att inte alla sorters människor syns och hörs. Kom med förslag!

Rättviseförmedlingen vill och kan alldeles kostnadsfritt hjälpa er hitta prima alternativ. För dom finns.

Hjälp till genom att gå med i Rättviseförmedlingen på Facebook


Rättviseförmedlingen har langat upp två feta listor på:
1. Mer än 100 kvinnliga DJ:s
2. Kvinnliga producenter av elektronisk musik

Två listor bland MÅNGA, så gå in och surfa runt på de listor som synliggör alla oss som gör feta grejer, alltifrån chipmusiker till jazzmusiker, från teatertekniker till föreläsare i miljöteknik...
Få inspiration, bli förmedlare på Facebook och var med och skapa utbudet!

Puss er väny

Love Lucy Love !

Asså Lucy Love är en skandinavisk blandning av Shystie och Maluca, fast förfinad (läs: bättre!) Den danska rapparen har varit i Sverige och spelat men jag har missat henne. I sommar verkar hon inte köra på svensk mark, men det ska jag fan ändra på! Om det blir Claim i sommar, ska Lucy Love stå på scenen!

Claim berättar jag mer om snart när allt är spikat, men förbered er på sommarens fetaste klubb........

Här får ni något att pumpa!

No V.I.P
Daddy was a DJ live på danska "Backstage"


Fabulous B.B.Homemaker

Waaaaaa Beyoncé har överträffat sig själv (igen)!! Beyoncés nya video till Why don´t you love me kom precis ut och vi har väntat och längtat efter att vi fick se en teaser för någon vecka sedan! Låten är en av bonusspåren från "I am... Sasha Fierce". Jag tycker inte att låten är helt galet bra, men den är snygg, catchy och smart. Inget fuss, bara säg - Why don´t you love me, when i make myself so easy to love?

I kombination med videon där hon är 50-tals hemmafrun som inte har något annat att göra än att göra sig älskvärd och behövd, blir texten klockren. Njut ;)"Why Don't You Love Me" - Beyoncé from Beyoncé on Vimeo.


Bra Red Astaire !

Producenten Freddie Cruger aka. Red Astaire, gör mycket feta grejer.. Hans samarbete med Linn känns spännande och borde kanske få lite spinn tycker man? Här är deras bästa låt, Pretty little thingOch Walk right up med Ladi6 från Nya Zeeland!Jag vill se Freddie Cruger med Seinabo Sey nästa pop-up ! Seinabo skulle göra de enkla, stilrena produktionerna mäktigare och svängingare... Ser vi det snart?

AYOBA!

SVERIGENYTT:

Schlachthofbronx feat. Spoek och Gnucci Banana
har droppat Ayoba på oss för de vill ha mer booty-swag on the dansgolv! :D


He´s got all dem bad chicks...

...Ludacris remix på singeln My chick bad är lite roligare än originalet. Tycker egentligen att låten är rätt keff, men Eve kommer in och lägger en tung vers i slutet som lyfter låten! Hon ser också så jävla cool ut, som alltid. Kunde han inte låtit oss få Nicki Minaj och Eve på samma version? Hade ju varit ultimat...

Här har ni My chick bad remix


RSS 2.0